Egészséges életmód a mezőgazdaságban: A test és a lélek harmóniája a földeken

Azok a személyek akik a mezőgazdaságban dolgoznak nap mint nap számtalan kihívással találhatják szembe magukat. A napi teendők, és az ezzel járó munkafolyamatok egyrészt fizikai megterhelést, másrészt különböző stresszhelyzeteket is előidézhetnek.

Éppen ezért, nagyon fontos, hogy a mezőgazdaságban dolgozó személyek is foglalkozzanak az egészségükkel és a mentális jólétükkel. Az egészséges életmód ugyanis nem csak a testi, hanem a mentális egészségünkre is hatással van.

Mivel az agrárterületeken dolgozók fizikailag és mentálisan megterhelő munkát végeznek el, kiemelten fontos, hogy gondoskodjanak az egészségükről és a jólétükről. Az egészséges életmódra való törekvés pedig egyrészt növelheti az egyéni teljesítményt, de hozzájárulhat a hosszan tartó kiegyensúlyozottsághoz, és boldogsághoz is.

Mi kell az egészséges és boldog mindennapokhoz?

Fizikai aktivitás a mezőgazdaságban

Nagy valószínűséggel azt mindenki tudja, hogy az egészséges életmódhoz hozzátartozik a rendszeres testmozgás, mely csökkenti a stresszt, megelőzi az elhízást, fitten tart, és megakadályozhatja a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását. Nem kérdés, hogy a mezőgazdasági munka jórészt kemény fizikai munkából áll, tehát ezek a tevékenységek lehetőséget kínálnak a testmozgásra. A szántóföldeken, vagy éppen a haszonállatok körül végzett munkák, mint például az ekézés, az aratás, a bálázás, vagy az állatok gondozása mind-mind hozzájárulnak a fizikai aktivitásunkhoz.

Fontos azonban, hogy a fizikai munka során se feledkezzünk meg a megfelelő testtartásról, ebben az esetben pedig főleg a helyes emelési technikákat kell szem előtt tartani. Így megelőzhetőek a hát,- és derékfájdalmak, illetve azok az ízületi problémák, melyek a mezőgazdaságban dolgozók köreiben viszonylag gyakoriak szoktak lenni.

Az egészséges táplálkozás

Az egészséges életmódhoz természetesen az egészséges ételek fogyasztása is hozzátartozik. A megfelelő táplálkozás az energiaszint fenntartásához, illetve a test megfelelő működéséhez kell. Mivel a mezőgazdasági munkák sok energiát igényelnek, fontos, hogy étrendünkbe olyan ételek kerüljenek előtérbe, melyek táplálóak, laktatóak, és tartalmazzák a legfontosabb vitaminokat és ásványi anyagokat. Kiválóak lehetnek például a helyi termékek, a friss zöldségek és gyümölcsök, illetve a teljes kiőrlésű gabonák is.

Vegyük figyelembe azonban az egyes időszakok és munkafolyamatok során felmerülő extra igényeket is, például a nagyobb fizikai aktivitás esetén növeljük meg a folyadék- és fehérjebevitelünket!

A mentális egészség fontossága

A mezőgazdasági munka nagyon gyakran magával hozza a feszültséget, és a stresszt. A sokszor kiszámíthatatlan időjárás, a piaci ingadozás, az állatokkal kapcsolatos problémák rengeteg stresszt okozhatnak. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az egészséges életmódba beletartozik a mentális egészségünk is, éppen ezért az életminőségünk javítása érdekében jó ötlet lehet kipróbálni néhány stresszkezelő technikát is.

A különböző stresszkezelő technikák, például a légzésgyakorlatok és a meditációk sokat segíthetnek abban, hogy lecsökkenjen a stressz-szint, de ezek a gyakorlatok a belső harmóniát is megalapozhatják.

Forrás: gepkozvetito.hu